A pomeni pe cei plecați dintre noi este un gest creștinesc, menit să aducă alinare și împăcare cu sine urmașilor răposaților. Chiar e bine să-i pomenim pe morți cât mai des, însă nu oricum. Ca orice ritual bisericesc, parastasul se face după o rânduială anume, mai ales la împlinirea unor date fixe, numite soroace.
Conform tradiției termenele pentru pomenire sunt:
⚫ ziua a treia (care în general coincide cu înmormântarea);
⚫ ziua a nouă;
⚫ ziua a patruzecea;
⚫ la 6 luni;
⚫ la un an;
⚫ în fiecare an până la șapte ani.
Zile în care nu se fac parastase:
🔴 în toate zilele de duminică;
🔴 în zile cu Praznic Împărătesc;
🔴 în zilele de rând (luni-vineri) ale Postului Mare (Postul Paștelui);
🔴 în zilele aliturgice;
🔴 în perioada de la Duminica Floriilor până la Duminica Sfântului Apostol Toma;
🔴 în perioada de la Crăciun până la Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie).
La pomenirea morților se duc la biserică un colac, colivă, o sticlă cu vin roșu și lumânări. Acestea sunt doar obligațiile creștinești și nimic mai mult. Obiceiul este că tot atunci să se împartă pachete cu meniuri de pomană sau să se ofere un praznic de pomenire.
În tradiția ortodoxă, parastasul de 40 de zile este cel mai important soroc pentru pomenirea morților fiind ziua în care sufletul se prezintă la judecată. Dacă ziua comemorării celui răposat cade într-o zi în care nu se fac parastase, trebuie avut grijă ca pomenirea să aibă loc întotdeauna înaintea datei și niciodată mai tărziu. Există și anumite zile de pomenire a raposaților stabilite de biserica ortodoxă. În general, ziua de sâmbătă este cea dedicată morților. Despre soroacele care cad în perioada de post, trebuie subliniat că nu în fiecare post de peste un an se fac parastase sâmbăta, ci numai în Postul Mare.
Noi încercam să venim în sprijinul dumneavostra oferind servicii de catering parastas și catering pentru pomeni cu meniuri gustoase la cel mai decent preț din Botoșani. Firma noastră de catering vă poate ajuta la crearea unui meniu specific parastaselor tradiționale pentru pomenire.
Pentru organizarea de pomeni în perioadele specifice, vă putem oferi pachete alimentare, cozonaci, colivă, meniuri speciale pentru pomeni, pachete parastas (de dulce sau de post) servite în caserole de unică folosință sau împreună cu farfurii și căni de porțelan și veselă din inox.
Pentru detalii în legătură cu meniurile de parastas sau pachetele de pomană vă rugam să ne contactați.